Alvast een surprise idee?

Standaard

Het is nog vroeg, maar toch… De winkels liggen al vol met allerlei Sint lekkers, dus doen we maar mee ­čśë

Vorig jaar heb ik deze mooie gitaar gemaakt voor iemand die gitaar leert spelen. Ik ben begonnen met een doos als basis voor de stevigheid. Op basis van de afmetingen van de doos heb ik de dikte van de klankkast bepaald. Daarna heb ik de vorm van de klankkast getekend zo dat de doos erin paste. Deze vorm heb ik 2 keer geknipt (voor en achterkant). De achterkant heb ik op de doos geplakt. Daarna heb ik een brede strook met plakrandjes langs de gebogen rand van de klankkast geplakt. Toen die goed zat heb ik hem aan de binnenkant nog verstevigd met een extra laag papier. Daarna heb ik de voorkant van de klankkast erop geplakt en deze versierd. De gitaarhals heb ik erop geknutseld.

Het cadeautje paste door het klankgat in de doos binnenin. Een heel werk, maar wel de moeite waard.
Zeker omdat ik weet dat de ontvanger hem niet weg heeft gedaan!

edit nov 2017: Op veler verzoek maar eens ervoor gaan zitten en een stappenplan gemaakt van wat ik me nog kan herinneren over deze surprise. Je vind de PDF hier. Succes als je ermee aan de slag gaat. Superleuk om te doen!

Volgende »

  • Ik heb een rond kartonnen pijp eerst plat gemaakt door te vouwen. Daarna weer rond duwen en een tweede vouw maken zodat het een rechthoekige vorm krijgt (als een plank als het ware). Een deel van de hals heb ik in het binnenste van de klankkast doorlaten lopen en daaraan vast gezet. Anders gaat de hals snel knikken. De donkerbruine krullen rond de hals heb ik deels gemaakt om de overgang netjes te verbergen ­čśë

   Gr. Nina

  • Aan de ene kant zitten de snaren (van dun koordelastiek) door de klankkast heen geprikt en aan de binnenkant met een knoopje vast, zodat ze niet terug schieten. Het bruine stukje brug is een rolletje papier dat ik daar aan de buitenkant heb vastgeplakt. Aan de bovenkant van de hals heb ik 3 sat├ęprikkers door het karton gestoken en daar de snaren met een knoopje vastgemaakt. Het is handig om eerst de snaren aan de klankkast vast te maken en daarna aan de hals. dan kun je de lengte goed uitmikken.
   Succes!

   Gr. Nina

  • Voor de bovenkant heb ik een aparte rechthoekige huls gemaakt die net als de buitenkant van een soort groot luciferdoosje over de hals heen schuift. De hoeken heb ik schuin gevouwen en de hele handel vastgeplakt. Gebruik hiervoor wel steviger karton, omdat ook de sat├ęprikkers (zie onderstaande comments) er doorheen gestoken moeten worden.

   gr. Nina

  • In het bericht en ook bij de replies staan al behoorlijk wat tips over het maken van deze gitaar, maar er is zoveel belangstelling dat ik misschien maar eens een stappenplan moet maken… In ieder geval heb je nodig: doos, papier, lijm, stevig karton of buis voor de hals, sat├ęprikkers en dun koordelastiek.

   Gr. Nina

  • De hals zit door de buitenkant heen vast aan een doos die in het klankkastgedeelte zit. Ik heb er ongeveer 4 avonden aan gewerkt.
   Dankje wel voor ’t compliment!

   Gr. Nina

 1. Wauw! Ik ga het ook maken voor een jongen uit mijn klas die gitaar speelt. Wat kan u mooi tekenen! Heeft u misschien nog andere ideen om erop te tekenen? Ik begin nu pas en moet het donderdag sowieso af hebben, is dat niet te kort tijd?

  Gr. Demi

  • Ha Demi,

   Is wel al snel donderdag… Als je het niet te groot maakt en genoeg tijd hebt, moet het lukken! De krullen op de gitaar zijn van bruin papier geknipt. Je kan ook via internet een plaatje van decoratiekrullen of iets anders opzoeken en dan overnemen op gekleurd papier en uitknippen.
   Succes!

   Gr. Nina

 2. Ik had 2 vragen hoe komt die aan zo’n lange doos voor de hals en hoe hoe heeft u de buitenkant zo mooie kleur gegeven? Hadden de dozen zelf die kleur of heeft u alles met papier ingewikkeld

  • ’t is alweer even geleden, maar volgens mij was de hals een koker waar papier of stof o.i.d. omheen gezeten heeft. De bruine kleur kun je inderdaad krijgen door de doos te beplakken met een andere kleur papier. Ik heb stevig knutselkarton gebruikt waardoor ik direct een goede kleur had. Zie ook de pdf met stappenplan. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s